Biografia

Anneli Pasanen muistetaan ensisijaisesti kauniiden ranskalaisten chansoneiden tulkitsijana. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat esimerkiksi Rakkaus jää, Eilen kun mä tiennyt en ja Missä olit kaikki nämä vuodet.

Heti ylioppilaaksitulonsa jälkeen Anneli lähti pariksi vuodeksi opiskelemaan Pariisiin. Siellä hän sai vahvan kosketuksen chansoneihin. Lapsuuden haave laulajan urasta alkoi konkretisoitua Suomeen palaamisen jälkeen. Anneli käveli omatoimisesti Yleisradiolle esittelemään Ranskassa tehtyjä äänitteitään ja pääsi tekemään kaksi omaa radiokonserttia. Radio-ohjelmat herättivät viihteen yleismies Pertti ”Spede” Pasasen huomion, joka kutsui tuntemattoman laulajan vierailulle toimistoonsa. Anneli pääsi esiintymään tv-ohjelmiin, kuten Spedevisioon.

Tv-esiintymisten myötä myös levy-yhtiöiden mielenkiinto heräsi sensuellia ja kaunisäänistä laulajaa kohtaan. Pian tehtiin ensilevytys, joka oli eksoottinen käännösiskelmä Auringon maa. Vuonna 1977 julkaistiin ensimmäinen oma albumi Rakastan jokaista päivää. Levyn tuottajana toimi Chrisse Johansson. Kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi toinen albumi Rakkaus jää. Levyn nimikappale on jäänyt elämään iskelmän klassikkona. Se on elokuvan Emmanuelle herkkä teemasävelmä, joka sai Raul Reimanin kynästä ikimuistoisen suomenkielisen sanoituksensa.

Vuonna 1984 Anneli nähtiin Mainostelevision Kevään sävel – kilpailussa Esko Koivumiehen sävellyksellä Missä olit kaikki nämä vuodet. Tästä laulusta on muodostunut Annelille eräänlainen nimikkokappale. Laulu antoi nimen Hans Raution tuottamalle kolmannelle pitkäsoitolle. Anneli Pasanen muodosti poikkeuksen muihin laulajiin siinä, ettei häntä juuri nähty keikkalavoilla. Hänen tunnettavuutensa puolesta puhuivat ensisijaisesti omat laulut sekä persoonallisen tunnistettava ääni.

Kevään sävelen jälkeen Anneli lopetti laulajan uransa ja keskittyi perhe-elämään. Hän kouluttautui kasvatustieteiden maisteriksi ja on tehnyt varsinaisen elämäntyönsä opetusalalla. Musiikki ei koskaan poistunut Annelin elämästä. Lauluharrastus jatkui yksityistilaisuuksissa ja kuoroissa. Vuodesta 2012 hän on alkanut tehdä jälleen keikkoja.

Teksti: Petri Tuunainen


© Sami Hartikainen © © Anneli Pasanen